VitaminA-Zig

Tégy valami jót a testednek, hogy szívesen lakhasson benne a lelked! Helyes táplálkozás, egészségünk megóvása, gyógymódok! HuPont.hu ingyen weblap cool!

TÉLI VITAMINPÓTLÁS

Zöldségtippek télre

0105.jpg


A zord téli időszakban különösen fontos odafigyelni a változatos táplálkozásra, azért hogy elkerülhessük az orvosi rendelőt. Ilyenkor is meg kell találnunk azokat a szezonális zöldségféléket, melyek segítenek fedezni szervezetünk vitamin- és ásványi anyag igényét, így biztosítva a megfelelő immunvédelmet!

 

Torma

Már a görögök és a rómaiak is ismerték a növény jótékony tulajdonságait. A torma a káposztafélék családjába tartozó évelő növény, melynek leginkább ízesítőként használt, reszelt gyökerét ismerjük. Csípős ízét a gyökerében található szinigrin nevű anyagnak köszönheti, ami erőteljes antibiotikus és gombaölő hatású. Kiemelkedő C-vitamin tartalma mellett (300 mg/10 dkg) A-, E-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt és rostokat tartalmaz.

A tormát tanácsos mindig felszolgáláskor frissen és hidegen hozzáadni az ételekhez, mert így nem bomlik el a benne lévő értékes vegyület, ami a jellegzetes csípős ízét is adja. Az ecet és más savas anyagok segítenek megőrizni ezt az ízt.

Tormával nem csak a cékla savanyúságot ízesíthetjük, hanem gazdag aromájú mártást, szendvicskrémet, zöldségturmixot és krémlevest is készíthetünk belőle.

A tormát a népi gyógyászatban elsősorban köszvény, asztma és húgyúti fertőzések kezelésére használják. Az angolszász országokban ízesítőként használják a sült húsokhoz, halakhoz, valamint a füstölt ételek állandó kísérője. Ausztriában reszelt almával összekeverve lágyítják a csípősségét, míg a mediterrán régióban ketchuppal összekeverve halak, kagylók, rákok fűszerezésére alkalmazzák.

Csicsóka – „a szegények krumplija”

Ezt az amerikai kontinensről származó takarmánynövényt ősszel szokták betakarítani, de gyakorlatilag egész évben fogyasztható. Sok értékes tápanyagot tartalmaz, könnyen emészthető, ráadásul rosttartalma többszöröse a burgonyáénak, így kiválóan alkalmazható számos diétában ill. fogyókúra esetén is. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően cukorbetegeknél kivédi a vércukor ingadozást, valamint hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzetet.

A csicsóka gumójában található értékes anyag az inulin. Az inulin egy olyan szénhidrát, melyet a szervezet nem tud bontani, így emésztetlenül halad át a bélrendszeren, amíg végül a vastagbél baktériumai kezdik lebontani. Azonban ennek köszönhetően azok, akik nagyobb mennyiségben fogyasztják, jelentős mértékű puffadásra számíthatnak.

A csicsókát a burgonyához hasonlóan ezerféleképpen készíthetjük el. Többek között kitűnő főzelék, pogácsa, tészta, köret varázsolható belőle. Általában még meghámozni sem kell, csak kefével alaposan súroljuk le róla a szennyeződéseket, és máris nekiláthatunk a főzésnek.

Fekete retek

A fekete retket már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy bírják az erős fizikai munkát.

Alacsony energiatartalmához jelentős B- és C-vitamin tartalom párosul. Ásványi anyag összetétele rendkívül előnyös a szervezet számára, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. Bátran alkalmazható keringési betegségben szenvedők étrendjében, mivel a magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). Antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz.

A finomra reszelt fekete retek elmaradhatatlan összetevője a téli salátáknak, de kevés margarinnal, sóval, zöldfűszerekkel elkeverve csodás, karakteres ízű szendvicskrémet is készíthetünk belőle.

A fekete retek csípős ízét a benne található mustárolaj és egyéb illóolajok adják, melyek antibakteriális hatásuk miatt kiválóan alkalmasak a hurutos betegségek megelőzésére. A hagyományos népi gyógyászat a fekete retket jó köhögéscsillapítóként, légúti megbetegedések gyógyítójaként tartja számon. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását, valamint serkenti a májműködést. Gyomorfekély esetén óvatosan fogyasszuk!


Hogyan érheti el, hogy gyermeke megegye, sőt, megszeresse a zöldségeket? A Nestlé szakemberei megfejtették a titkot.
Részletek a Hírekben!


Ízek és Érzések – magazin a tudatos táplálkozásért

Holisztikus szemléletű recept- és gasztro-életmód magazin a tudatos, és egészséges táplálkozásért. Hagyományos ételek reform módon, és modern fogások a legújabb táplálkozástudományi elveket követve. Receptek és cikkek mindenevőknek, vegetáriánusoknak, glutén- és laktózérzékenyeknek, cukorbetegeknek.

Hisz nem csupán a test, a lélek és a szellem táplálása is fontos.

Ünnepi számunk már az újságárusoknál!

www.izekeserzesek.hu

A CÉKLA

Vicces, hiszen mindent lehet mondani rá, csak azt nem, hogy szép, de ez senkit nem zavar, sőt, a ronda gyökércsomó olyan, mint a mesebeli béka: csak meg kell csókolni, azaz megfőzni, meghámozni, és máris legnemesebb oldaláról mutatkozik, sötét bíborszínben pompázik.



Az ősnövény elsősorban a Földközi-tenger menti országokban mindenütt vadon termő répaféle. Már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is művelték zöldségnövényként.Ukrajnában szinte nincs egyetlen dácsakert, egy darabka föld sem, ahol ne termesztenének céklát. A gubó nyár végén érik be, és nyersen el lehet tenni a hűtőbe két hétre. Minthogy a levének van a legnagyobb aromaanyag-tartalma, a céklát lehetőleg héjában kell megfőzni, hogy minden íz érvényesüljön. Egy óra is kell, mire megpuhul, akkor azonban nagyon finom salátaként, töltve, sütve, püréként vagy salátaként.

Gyógyhatása


A gyökérnek nagy jelentősége volt a népi gyógyászatban. Serkenti az étvágyat, és magas cukortartalma ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel elsősorban lassan lebomló fruktózt tartalmaz. Sok benne a C-vitamin és az ásványi anyagok, például kálium, vas, folsav. Rákmegelőző hatással bír, emellett serkenti a vérképződést és az immunrendszer működését. A céklában lévő betain segít a savhiány ellen, fokozza a zsír lebomlását a májban, cellulóztartalma pedig támogatja a bélműködést. A friss céklából készült lé hatékony kimerültség, vérszegénység és magas vérnyomás ellen.

Most pedig jöjjön néhány igazi, klasszikus ukrán céklás recept!


Céklalepények


Hozzávalók: 15 dkg köles, 4 dl zöldségleves, 3 közepes cékla, 30 dkg túró, 1,2 dl tej, 1 tojás, 1 csapott evőkanál cukor, só, olaj a sütéshez, 2 dl tejföl


Elkészítés:


1.) A kölest zöldséglevesben felforraljuk, fedő alatt 10 percig csendben főzzük, majd lezárt edényben 20 percig duzzadni hagyjuk.
2.) Közben a céklát nem túl puhára megfőzzük, majd finoman lereszeljük.
3.) Összekeverjük a megpuhult kölessel, a túróval, a tejjel, a tojással, a cukorral és sóval. A kapott masszából kis lepényeket formálunk, és a forró zsiradékban mindkét oldalukat kisütjük. Kevés tejföllel tálaljuk.



Elkészítés:

1.) A száraz fehérbabot egy éjszakára beáztatjuk, majd friss vízben majdnem puhára főzzük.
2.) A húst leöblítjük, a hagymával, a sárgarépával és fehérrépával kb. 3 liter, kissé megsózott vízben majdnem puhára főzzük. Közben folyamatosan leszedjük a habját. Ezután kivesszük a főtt zöldséget a levesből.
3.) A céklát 1 evőkanál forró zsírban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és az ecetet, 10-15 percig együtt pároljuk.
4.) Egy másik edényben a maradék felforrósított zsírban kissé megpirítjuk a zellert, majd beletesszük a sárgarépát, a paradicsomot és a paprikát, és kb. 10 percig pároljuk.
5.) A babot, a burgonyát, a sárgarépás-zelleres keveréket és a káposztát a húslevesbe tesszük, majd hozzáadjuk a párolt céklát és a babérlevelet.
6.) A fokhagymát a szalonnával és 1 késhegynyi sóval mozsárban szétzúzzuk, beletesszük a levesbe.
7.) Az egészet felforraljuk, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd kis lángon további 30 percig főzzük. Tálalás előtt megszórjuk zöldfűszerekkel.
(Tradícionálisan pampuskával és tejföllel tálaljuk.) 


További érdekességeket, ínycsiklandó recepteket, leírásokat és számtalan gyönyörű fotót:
Marion Trutter - Gregor M. Schmid: Orosz Kulinária
című könyvében találsz!

Részlet a könyvből:

Az Orosz Föderáció több mint 125 nép és népcsoport olvasztótégelye, valamennyien mostanában kezdik újra felfedezni saját hagyományaikat.
A természet és a kultúra mindig is visszatükröződött a konyhaművészetben. A melengető orosz kemence határozza meg az ételek klasszikus, lassú elkészítési módját, a főzést, a sütést-párolást. A tartósítás, például az uborkasavanyítás, a gombapácolás gyökerei a hosszú, hideg télre való felkészülés szükségszerűségébe nyúlnak vissza.
A vallásos hitnek köszönhetik az oroszok rengeteg vegetáriánus receptjüket, ugyanis az orosz ortodox egyház tanítása az évnek több mint a felében böjtöt ír elő. Így aztán szigorúan elválasztották a böjti ételeket - a zöldséget, a gombát, az erdei gyümölcsöket, bizonyos korlátok között a halat - az ünnepre szánt, húsból és tejtermékekből, tojásból készülő fogásoktól.
A történelem során az orosz társadalom két rétegre tagolódott: a néhány ezer jómódúval szemben ott volt a szegénységben élők hatalmas tömege. Ennek nyomán az orosz konyha egyrészről nagy becsben tartja az egyszerű alapélelmiszereket, például a rozskenyeret, a káposztát, másrészt a 19. század során kialakultak olyan kulináris csúcspontok, mint a tokhal, a kaviár vagy a krími pezsgő élvezete, azaz a magas konyhaművészet (haute cuisine), amelynek jegyében a francia szakácsok keze nyomán a cári és a nemesi palotákban a népi ételekből rafinált kreációk születtek...

...Ha valaki már egyszer is együtt ülhetett az élvezetek iránt fogékony oroszokkal a terített asztalnál, jól tudja, hogy a közös étkezés összeköt, hozzájárul a kölcsönös megértéshez. Az orosz konyha az életmód, a vendégszeretet, a temperamentum, a szokások és a jellem követe, egy egész ország képviselője, amelynek hatalmas területén számtalan nép, népcsoport él.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 133
Heti: 294
Havi: 1 533
Össz.: 942 019

Látogatottság növelés
Oldal: Téli vitaminpótlás
VitaminA-Zig - © 2008 - 2024 - witamyn.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »